hero-batterier

Alt, hvad du skal vide om litiumionbatterier

De findes i biler, mobiltelefoner og droner. De genopladelige litiumionbatterier, som i dag driver store dele af vores verden. Men hvordan fungerer litiumionbatterier, hvad består de af, og hvad sker der, når de til sidst ikke virker mere? Lyma har undersøgt hele processen.

I Sverige åbnede Northvolt for nylig en stor batterifabrik i Skellefteå, som efter planen skal producere en million batterier årligt. Fabrikken har fået stor opmærksomhed i medierne og skal bl.a. fremstille batterier til Volvo, som planlægger udelukkende at tilbyde elektriske biler i 2030. Man kan helt klart sige, at behovet for litiumbatterier er stort, og at produktionen er i fuld gang.

Men hvad er egentligt et litiumionbatteri, og hvordan bliver det produceret? Udnyt vores viden!

Sådan foregår fremstillingsprocessen

Groft sagt er et litiumionbatteri et elektrokemisk batteri, der benytter litiumioner til at flytte elektroner og generere spænding. Processen går helt overordnet ud på at fremstille batteriets tre hovedkomponenter, dvs. katode (batteriets positive pol), anode (batteriets negative pol) og en elektrolyt. Katoden og anoden fremstilles ved, at de blandes til en tyktflydende masse kaldet "slurry", som efterfølgende tørrer på hhv. en aluminiums- eller kobberfolie. Når massen derefter tørres og presses, stables de to folier oven på hinanden og fyldes med en elektrolyt. Til sidst svejses stakken sammen til en celle, som bliver til et batteri.

Læs mere om batterifremstilling og om, hvordan Lyma er involveret i processen.


Materialevalg er afgørend ved fremstilling af litiumionbatterier

Under fremstillingen af litiumionbatterier stilles der høje krav til de materialer, der anvendes i produktionens applikationer. For at forskellige batterikomponenter skal opnå optimal ydeevne, er det vigtigt, at de har en høj renhed. Det opnås ved at tilsætte en stor mængde baser og syrer. Når sådanne væsker anvendes i en proces, er materialevalget afgørende både for effektivitet og sikkerhed. Lyma har over 40 års erfaring med korrosive væsker og kan hjælpe med at foretage det rette materialevalg.

Læs mere om, hvilke materialer og applikationer der egner sig til batterifremstilling.


Nye processer til genvinding

Selvom litiumionbatterier er genopladelige og kan anvendes gang på gang, har de også en udløbsdato. Til sidst kan batteriet ikke oplades mere og skal derfor kasseres. Tidligere har genvinding af litiumionbatterier været mangelfuld, men efter nogen tids forskning har man nu fundet en måde at genvinde batterierne på. Processen går ud på, at batterierne indsamles og aflades, inden de mekanisk og hydrometallurgisk bearbejdes for at separere bestanddelene, så de kan blive til nye batterier.

Læs mere om genvinding og om, hvordan Lyma er involveret i processen.

New call-to-action