Allt du behöver veta om litiumjonbatterier
De finns i bilar, mobiltelefoner och drönare. De uppladdningsbara litiumjonbatterier som idag driver stora delar av vår värld. Men hur fungerar litiumjonbatterier, vad består de av och vad händer när de till slut slutar fungerar? Vi på Lyma har undersökt hela processen.
I Sverige öppnade nyligen Northvolt en ny stor batterifabrik i Skellefteå som varje år spås producera en miljon batterier. Fabriken som fått mycket uppmärksamhet i media kommer bland annat tillverka batterier till Volvo, vars förhoppning är erbjuda endast elektriska bilar år 2030. Det går med säkerhet att säga att behovet att litiumjonbatterier stort och att produktionen är i full gång. Men vad är egentligen ett litiumjonbatteri och hur går tillverkningen till?
Men vad är egentligen ett litiumjonbatteri och hur går tillverkningen till? Ta del av vår kunskap!
Så går tillverkningen av litiumjonbatterier till
Enkelt förklarat är ett litiumjonbatteri ett elektrokemiskt batteri som använder sig av litiumjoner för att förflytta elektroner och generera spänning. I sin helhet går processen ut på att tillverka batteriets tre huvudkomponenter, det vill säga katod (batteriets positiva pol), anod (batteriets negativa pol) samt en elektrolyt. Katoden och anod tillverkas genom att de blandas till en trögflytande massan kallad slurry som i sin tur får torka på en aluminium respektive kopparfolie. När massan sedan torkas och pressas staplas de två folierna ovanpå varandra och fylls sedan med elektrolyt. Till slut svetsas stapeln ihop till en cell som senare blir till ett batteri.
Läs mer om batteritillverkning och hur vi på Lyma är involverade i processen.
Materialval är avgörande vid tillverkning av litiumjonbatterier
Under tillverkningen av litiumjonbatterier ställs höga krav på de material som används i produktionens applikationer. För att de olika batterikomponenterna ska uppnå bästa prestanda är det viktigt att de har en hög renhet vilket fås genom att tillsätta en stor mängd baser och syror. När sådana vätskor används i en process är materialvalet avgörande både för effektivitet och säkerhet. Lyma har över 40 års erfarenhet av korrosiva vätskor och kan hjälpa till att göra rätt materialval.
Läs mer om vilka material och applikationer som lämpar sig för batteritillverkning.
Nya processer för återvinning av litiumjonbatterier
Trots att litiumjonbatterier är uppladdningsbara och går att använda gång på gång, har det ett slutdatum. Till slut går inte batteriet att ladda upp mer och måste därför kasseras. Fram tills idag har återvinningen av litiumjonbatterier varit bristfällig. Efter en tids forskning har man nu hittat ett sätt att återvinna batterierna. Processen går ut på att batterierna samlas in och laddas ur innan de mekaniskt och hydrometallurgisk bearbetas för att beståndsdelarna ska kunna separeras och bli till nya batterier.
Läs mer om återvinningen och hur vi på Lyma är involverade i processen.